! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Basalt

Björn Meyer

Provenance

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 14 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Björn Meyer är en doldis i musikbranschen, en svensk elbasist som utvandrat till Schweiz och arbetar både som musiker och med skivproduktion. Han har tidigare spelat bland annat med flamencogitarristen Erik Steen och i grupperna Hatuey, Ronin och Bazar Blå – som synes inom vitt skilda musikstilar.
Nu begår han sin solodebut på skiva, och det är verkligen solo eftersom han är enda musikern på skivan. Men det är inte så Meyer ser på saken, han menar att hans medspelare är rummet. Björn Meyer är mycket fokuserad på akustik och hans musik blir på en del spår en sorts utforskande av klanger, vilket resulterar i långsamma stämningsfulla stycken. Det är ofta flera tagningar av hans basar, men jag måste säga att på det hela taget blir det ett mycket individuellt resultat, och Meyer-basen kan låta på många sätt som man inte hade trott om instrumentet.
Meyer hade kunnat göra det lätt för sig och gjort skivan mer tillgänglig genom att bjuda in en medmusikant att kommunicera med. Det hade antagligen gjort skivan mer lättsmält och ökat försäljningen. Men jag tror Björn Meyer gjort ett medvetet val och vill att skivan på ett ärligt sätt ska representera vem han själv är. Och det respekterar jag.

Annonser