! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Dramatisk pianotrio Lira Gillar

Romain Collin

Press enter

Skivbolag: ACT/Naxos
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 22 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Dramatisk pianotrio.
Press enter är den franskfödde, New York-baserade pianisten Romain Collins första skiva för ACT, men är definitivt inte en renodlad jazzplatta. Likt många andra nutida jazzbaserade musiker, inte minst i just pianotrioformatet, hämtar han inspiration från många olika genrer och drar sig inte för att blanda elektroniska ljud med de akustiska instrumenten.
Det som är skivans tydliga röda tråd är dock den dramatiska, spänningsfyllda stämningen som ofta känns väldigt filmisk, inte minst i spåret Raw scorched and untethered, där den förstärks av en cello som ligger över den repetitiva basgången medan trummor och pianomelodi dundrar loss. I Event horizon väver Collin samman den vackra melodin med samplade röster från personer som blivit oskyldigt dömda och sedermera frikända, som berättar om sina upplevelser.
Romain Collin, trummisen Kendrick Scott och basisten Luques Curtis har skapat en musik som i allra högsta grad har en egen identitet, och är mörk och intensiv även när den är lågmäld. Starkt och lyssningsvärt i högsta grad!

Annonser