! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Pankulturell jazz

Dwiki Dharmawan

Pasar klewer

Skivbolag: MoonJune Records
Recenserad av: Lena K Andersson
Publicerad: 1 maj 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den indonesiska pianisten, kompositören och fredsaktivisten Dwiki Dharmawans andra album. Det första – So far, so close (2015), var ett tungt, fusionbetonat album. Dubbelalbumet Pasar klewer är luftigare, lugnare och elegantare och här spelar Dharmawan akustiskt piano tillsammans med musiker på andra akustiska instrument. Kärnan i gruppen är förutom Dharmawan basisten Yaron Stavi och slagverkaren Asaf Sirkis.
Gilad Atzmons poetiska röst på klarinett och sopransax är särskilt framträdande och i gruppen ingår också två gitarrister, Mark Wingfield och Nicolas Meier. Här finns också en gamelansk orkester, Gamelan Jess Jegog, på ett par låtar och förutom jazzen är undertonen i albumet den gamelanska tonaliteten salendro.
Allt som allt ett mycket varierat dubbelalbum. I låtarna Tjampuan och Lir Illir vävs modern jazz och indonesisk musik ihop till en spännande musikalisk gobeläng med nästan överjordisk klang. Riktigt kul är det också med Robert Wyatts intressanta domedagslåt Forest i två versioner, den första med sång av Boris Saldoldelli. Ett nytt jazzlandskap!

Annonser