! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazzrock

Makten & Härligheten

På mindre än en minut

Skivbolag: MH Musik
Recenserad av: Carl Magnus Juliusson
Publicerad: 3 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Makten & Härligheten består av fyra rockmusiker och en jazzsaxofonist baserade i Göteborg. På mindre än en minut är deras debutalbum. De spelar en intensiv och kraftfull, lite rockig, form av jazz där komposition går före improvisation. Med deras egna ord befinner de sig i gränslandet mellan jazzrock, postrock och nujazz.
Det är en stämningsfull musik; myllrande ljudlandskap med syntar och samplingar blandas med stora melodier. Till skivans kanske starkaste spår hör Koloni, i vilken delar av Olof Palmes Vietnam-tal fått en tung och vibrerande bakgrund. Ord och musik ger sammantaget en både stark och allvarlig atmosfär av stilla frustration över krigets alla fasor.
Makten & Härligheten har en politisk dimension som ger skivan vitalitet och kraft. Titeln på skivan syftar till Arash Hejazis självbiografi 47 sekunder och det Youtube-klipp där han försöker rädda livet på Neda som skjutits till döds av Basijmilisen under demonstrationerna i Bagdad 2010. Att det finns en politisk drivkraft bakom musiken belyser till viss del skivans både mäktiga och härliga intensitet. Och gör att man gillar det bara ännu mer.

Annonser