! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

En harding möter rösten

Benedicte Maurseth & Åsne Valland Nordli

Over tones

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 26 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Båda dessa musiker har sedan unga år en djup och långvarig förankring inom den traditionella norska folkmusiken, främst från Hardangerområdet där de vuxit upp. Benedicte Maurseth är främst hardingspelman,  Åsne Valland Nordli sångerska, båda är skolade av omtalade läromästare och har även erfarenhet från teater- och musiksamarbeten.
Som kvinnliga artister i en yngre generation har de gjort sig kända för att gå sin egen väg utifrån konstnärliga och estetiska synsätt på sitt musikutövande. På sin skiva ger de plats för både den äldre vokal- och stråkmusiken och sitt eget komponerade låtmaterial.
De möts i ett utforskande av samspelet mellan hardingens och röstens breda klangmöjligheter. Såväl i stiliga solonummer som i gemensamma nummer där de låter röstens och instrumentets klanger både övergå i varandra och skiljas åt i en växelverkan som hela tiden varierar musiken.
Slåttar och koralmelodier ur den norska traditionen ges plats att utvecklas med den särart som präglar äldre folklig musik. I några mer improviserande nummer får hardingens specifika klang tillsammans med röstens resurser fritt röra sig i långsamma och nyskapande vändningar som närmar sig den moderna konstmusiken. Skivan präglas av en sakral stämning som ger en känsla av tidlöshet.

Annonser