! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Politisk swing. Lira Gillar

Swing Tarturo

Operation vision

Skivbolag: Kakafon/Naxos
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 16 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

För fem år sedan hade jag nöjet att se Göteborgskvartetten Swing Tarturo live på en liten festival. Det för mig då helt okända bandet bjöd på en mycket energisk konsert och tog nya grepp om traditionell swingmusik.
Det har dröjt länge, men nu släpper gruppen äntligen sitt debutalbum. Nu håller de sig helt till låtar skrivna av sångerskan Julia Stokes, förutom klassikern Strange fruit, och i likhet med den sångens starka budskap har även många av Stokes texter politisk innebörd. Inledningsspåret Öppna gränser är en protest mot EU:s dödliga flyktingpolitik, och jämställdhet, solidaritet och feminism är grunder för Swing Tarturos låtar.
De blandar swing och blues med en enorm spelglädje. Kristoffer Aleheds trombonspel, ofta tillsammans med Julia Stokes kazoo, är fantastiskt läckert både i melodispel och i små instick mellan och bakom sångfraserna medan Johan Bengtssons kontrabas och Anton Stokes gitarr lägger grunden. Stundtals förgylls det hela av Aleheds steppande, som i Samantha the frog, vilken dessutom har de kanske snyggaste melodierna på hela skivan.
Ett extra plus utdelas för det snygga handskrivna texthäftet.

Annonser