! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Fyrstämmig sång till kantele

Kardemimmit

Onni – Happiness

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 13 nov 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den finska kvinnokvartetten Kardemimmit ger ut sin fjärde platta. I sexton år har de skapat – komponerat, spelat och sjungit – nutida folkmusik till en urgammal tradition: fyrstämmiga sånger till toner av enbart kantele, det finländska nationalinstrumentet. Det låter ungt, fräscht och härligt! En klar favorit är Lemmenlaulu (Kärlekssång)!
Kantele har de av två sorter: den 15-strängiga och 38-strängiga, varav den senare, som den konsertkantele den är, skapar bastonerna i ljudlandskapet. Det mesta är egna kompositioner till traditionell finsk folklyrik. Kompositionerna lutar brett mot finsk tradition och innehåller både östlig runsång och arkaiska improvisationer såväl som reki-sångstil och spelmansmusik från västra Finland.
Plattan rymmer några covers. Den gamla finska hymnen Oi ihminen (Åh människa) är så melankoliskt finsk-ugrisk att man ryser: människans lott här på jorden, mot döden är vi på väg allihop … Det låter nästan som en gammal, lutheransk psalm.
Låten Kuoleman viikatemies (Dödens lieman) har man lånat från den finsk-romska traditionen. Den med går i molltoner om en käresta som försvunnit, men när han väl dyker upp blir det bröllop. Sista låten (och albumtiteln) Onni (Lycka) är komponerad till en dikt av en av de finska poesins stora, Laura Viita.
Med egen utgivning har man försäkrat den absolut största möjliga konstnärliga integriteten. I september bär det återigen iväg mot USA-turné.

Annonser