! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Arkaisk frijazzfuturism

Black Top

#One

Skivbolag: Babel Label
Recenserad av: Christopher Thorén
Publicerad: 6 okt 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Enligt Pat Thomas (piano och elektronik) och Orphy Robinson (marimba) själva startade de sin duo Black Top för att utforska skärningspunkten mellan akustiska instrument och lo-fi-elektronik. Här på sin debutskiva har de tagit hjälp av saxofonisten Steve Williamson.
En saxofon, en marimba, ett piano, keyboards och en dator är vad de har till förfogande i detta utforskande, vilket det utan överdrift kan kallas. Det är inte direkt några kända vägar de tar genom musiken. Williamsons saxofon får i sina inledande toner det att låtar som om det ska fortsätta som en modern jazzskiva.
Men marimbans ibland spretiga ackord, ibland nästan minimalistiska riff, säger någonting annat och sedan avslutas skivan med låten Archaic Nubian stepdub. Där känns de tunga elektroniska bastonerna och de utomjordiska ljuden tillsammans med marimban både förhistoriskt och futuristiskt på samma gång. Det är inte lätt att göra någonting nyskapande, men på de här tre rätt långa improviserade spåren tycker jag att det är just vad de har lyckats med.

Annonser