! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Komplext

Charles Evans & David Liebman

On beauty

Skivbolag: Moreismorerecords
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 26 jul 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jag tänker på den arme Charles Ives, vars far – militärmusiker för övrigt – tyckte att det var en god idé att lära familjen sjunga i en tonart medan han själv spelade i en annan. Detta vidgade den blivande komponistens tonalitetsuppfattning, som det heter i en biografisk beskrivning.
Den utomordentligt skicklige barytonsaxofonisten Charles Evans ger lyssnaren och inte minst sin kollega och mentor Dave Liebman en betydande utmaning i stycket On beauty i fem satser plus introduktion, epilog och två mellanspel.
Den egensinniga och komplexa musiken framförs av de två saxofonisterna, Liebman på sopran, med Ron Stabinsky på piano och Tony Marino, bas.
Evans arbetar med kromatisk harmonik i kombination med improvisation i vad som knappast låter sig packas ihop i begreppet jazz. Snarare är det en sorts hårt noterad konstmusik med en hel del friytor.
Här finns gott om partier som är svårartat komplexa, men också gläntor av mild värme och harmoni, som när det första mellanspelet landar i andra satsen, allt framfört med fantastisk precision.
Evans och Liebman är mästerliga spelare, den förre pressar sin baryton till utmarker där den sällan hörts.

Annonser