! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Modern sammansatt jazz

Torbjörn Zetterberg & Den Stora Frågan

Om liv & död

Skivbolag: Moserobie
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 25 jan 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Vad är inte en metafor, frågar sig öppningslåten som söker en startpunkt. Hur ska man angripa den stora frågan om liv och död? Sextetten hör till de starkaste man kan formera om man vill åstadkomma modern angelägen musik i Charles Mingus efterföljd. Inte precis trampa i hans fotspår, men att äga passionen och viljan att kommunicera. Susana Santos Silva, trumpet, Mats Äleklint, trombon, Jonas Kullhammar, tenorsax, flöjt och braithophone (en sopran- och en altsax hopbyggda), Alberto Pinton, barytonsax och flöjter, Jon Fält, trummor och Torbjörn Zetterberg, basfiol och alla kompositioner. Slagverk spelar alla.
Musiken tar sig fram sicksackande kraftfull och högspänningen märks även i långsamma partier. Den musik som ligger närmast är nog Henry Threadgills med hans sjuhövdade sextetter från 80-talet med höjdarskivor som When was that? och Just the facts and pass the bucket till exempel. Fast inte besvärande nära. Märkligast är den envetet traskande låten Springa runt i hjul med örat nära markens småljud.
Musiken sjuder och sträcker på sig. Den krokiga snårskogen från förra skivan har blivit höga slanka björkstammar. Basisten står fortfarande lika böjd mitt i. Torbjörn Zetterberg med vänner har väl inte hittat svaret, men säkert fått nya tankar. Vi med.

Annonser