! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazzfunk Lira Gillar

Beat Funktion

Olympus

Skivbolag: Do Music/Plugged
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 2 okt 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Antikens Grekland brukar ibland kallas för civilisationens vagga. På sin nya skiva, gruppens femte i ordningen, har Beat Funktion tagit den grekiska mytologin som utgångspunkt, där varje låt inspirerats av någon av de historier som speglar människans existentiella villkor. Makt och kärlek och spänningen mellan dessa är ofta i fokus. Att dränka dessa historier i jazzfunk är kanske inte vad man förväntar sig, men det visar sig fungera ypperligt.
Genomgående låter funksextetten synnerligen inspirerad och plattan är både varierad och sammanhållen. Ett ordentligt sväng måste till för att funken ska funka och här sparar bandet inte på krutet; basen, trummorna och rytmgitarren bildar fundamentet med många glimrande klaviaturer från låtskrivaren och arrangören Daniel Lantz. Blåsarna, trumpet och saxofon, bidrar med riff och lödiga solon.
En av plattans stora förtjänster är variationen mellan fullt ös och mer utmejslade partier där några instrument får mer utrymme. Den här gången har de bjudit in ett helt gäng eminenta gäster; två sångare, en rappare, en stråksektion, en harpist med flera. Sextetten med gäster har fått till en riktigt bra platta.

Annonser