! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkfusion eller nåt

Linas Rimša & Arinushka

Old faith

Skivbolag: Arc/Naxos
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 15 sep 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Litauiske kompositören, keyboardisten och musikprogrammeraren, typ, Linas Rimša möter litauisk-ryska sånggruppen Arinushka och ljuv musik uppstår? Nja, personligen tycker jag att den elektroniska musiken i sådana här fall tar död på den akustiska även om det ibland kan vara ganska spännande med fusion-folkmusik.
Här klarar faktiskt Rimša för det mesta av att hålla det på en nivå som inte trillar över gränsen för vad jag står ut med. Jag tror att musiken skulle göra sig bättre på någon festival än i min musikspelare, men emellanåt svänger det grymt, som i About nature, där en munspelsloop faktiskt är rätt fräck. Här används även akustiska instrument, och då blir just det faktiskt väldigt smetigt. Som tur är inte så ofta.
Sångskickligheten går inte att förneka men lite enahanda blir det. Arinushka är en sånggrupp som emellanåt men inte alltid påminner om en bulgarisk kör när den är som mest svårlyssnad. För övrigt är det här musik att dansa till och det gör jag inte i mitt kök, utan att känna mig fånig. Så ut med den på festival! Och bort med oboe och tin whistle till rysk-litauisk kör med syntar. Ska det vara akustiskt till så funkar uppenbarligen tuffare grejer, som i About rites, med vevlira, sjalejka (ryskt traditionellt rörbladsblåsinstrument med horn längst fram, som säckpipa utan säck) och Ian Anderson-flöjt.

Annonser