! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Improvisationsjazz

Olavi Trio

Oh, la vie!

Skivbolag: TUM Records
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 21 dec 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Från Finland kommer tre killar som bildat en jazztrio på kontrabas, trombon och slagverk. Med stor frenesi ger de sig på att skapa jazz. Och visst blir det jazz. Kompromisslöst i total demokrati. Vad innebär det? Att tre Olavis, födda och uppväxta under olika årtionden (40-, 60- och 80-talet) förenar sig i sin kärlek till fri improvisation. De hoppar över generationer och andra begränsningar. Musiken skapas i stunden medan de framträder eller spelar in en skiva – det vill säga utan förhandsträning eller andra förberedelser.
Hur låter det? Inte vackert, det tycker jag inte – men intressant. Spännande. Man väntar på nästa drag. Det känns som om trion är på upptäcksfärd tillsammans med lyssnaren. De kör, publiken sitter med.
Den här typen av avantgardejazz, experimentell jazz eller konstjazz skapar inga listettor precis, men originellt blir det. Autentiskt och spontant. Musik görs här och nu. Avslutningsspåret är trions tolkning av den finske tangosångaren – den störste – Olavi Virtas berömda tango Kun ilta ehtii (När kvällen kommer). Virta hade fyllt 100 år i år om han levt.

Annonser