! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kammarjazz från arkiven

Modern Jazz Quartet

October 28, 1957 NDR Studio Hannover

Skivbolag: Moosicus Records/Plugged
Recenserad av: Christopher Thorén
Publicerad: 14 apr 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Som jazznörd älskar jag verkligen dessa i princip oredigerade inspelningar från arkiven. Som denna med Modern Jazz Quartet från den tyska radion år 1957. Att höra producenten prata med musikerna mellan låtarna är på många sätt magiskt. Det är som att komma musikerna närmare, få en glimt av hur det var där och då. För jazzen har ju till stora delar även i studion varit livemusik och handlat om att fånga det som händer i stunden.
Fast frågan är om du inte kommer att tycka att mellansnacken bara är störande om du inte tillhör samma skara av jazzromantiker som jag. Däremot intalar jag mig själv att musiken är lika lättillgänglig som det är fantastisk jazz.
Modern Jazz Quartets musik är hårt arrangerad men ger ändå stort utrymme för spontanitet och sväng, även om det är förhållandevis återhållsamt. Det är musiker som vill tas på allvar, på samma sätt som den europeiska klassiska musiken som de vill förena med jazzen. Föreningen hörs här bland annat i de ”jazzfugor” och kontrapunktiska kompositioner de blev kända för. Samtidigt som de får med bluesen och standards med nya genomarbetade arrangemang. Allt sammanfogat av dessa fyra musikers briljanta spel som gör denna skiva till ett riktigt intressant tidsdokument.

Annonser