! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

En förändrad fiolklang

Gavin Pennycook

Octave fiddle

Skivbolag: GCP
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 23 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

På sin förra skiva flyttade Gavin Pennycook sin traditionella musikrepertoar från fiol till nyckelharpa och mötte lovord för det annorlunda uttrycket. På sin nu aktuella skiva genomför han ännu en förändring av musikens karaktär genom att på sin vanliga fiol använda oktavsträngar och omvandla den till en barytonviolin. Han spelar med dessa strängar en oktav lägre så att instrumentets omfång ligger någonstans mellan en viola och en cello. Tonen blir mörkare med ett annorlunda och mer ursprungligt tonfall.
Gavin Pennycook vann 2012 som den förste fiolspelaren solotävlingen i Amber Fiddle Award inom både skotsk och irländsk musik. Det är väl inarbetade musikgenrer och repertoarer som på skivan nu framförs med en sällsamt djup och annorlunda lyster. Lyssnandet skärps automatiskt och leder till nya upptäckter i fiolspelets möjligheter att förändra klangen.
Förutom den traditionella repertoaren från sina hemområden har han valt låtar från Skandinavien, England och Wales. Dessutom gör han sina versioner av ett knippe kända kompositioner ur den klassiska musiken där Beethoven, Mozart och Grieg kläs i nya dräkter. Med sin djupare klang ger Gavin Pennycooks fiolspel en ny oprövad dimension till den musik som vi annars lätt upplever utifrån vårt invanda lyssnande.

Annonser