Skivrecension

O lásce
Tjeckisk folkmusik

Vlasta Grycová & Cimbálová Muzika Vlasty Grycové

O lásce

Skivbolag: Indies Scope
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 6 okt 2014

Dela den här recensionen:

Vlasta Grycová är en av Tjeckiens mest framstående folksångerskor, med en lite ålderdomlig röst som här kompas av dotterns cimbalom-orkester. Vilket inledningsvis låter som just ganska ålderdomligt, och inte superintressant. Men det tar sig snart! Grycová har även stöd från säckpipa och stråkar. Samt sist men inte minst en liten kör på fem kvinnor och en ännu mindre kör bestående av tre män.
Och det är dessa körsångare som lyfter musiken till oanade höjder. Har ingen aning om hur det gick till vid inspelningen men min känsla är: Vlasta och en cimbalom (hackbräde) börjar, lite trött efter ett stort antal skivinspelningar genom åren. Men så kommer dessa yngre musiker och sångare och piggar upp och då lyfter sig Vlasta i kragen och sjunger piggare och innerligare, vem skulle inte göra det?
Det är bitvis stilla och känslosamt och så vackert så jag får tårar i ögonen. Men lika ofta lite Södra Bergens Balalajkor-sångkör-kraftfullt. Cimbalom tillhör inte favoritinstrumenten, men som enda komp av en kör är det fint även om stråkarna ger mig betydligt mer gåshud. Man hör på flera låtar tydligt likheter med rysk musik, även om musiken är från östra Tjeckien, det vill säga Mähren. En lite överraskande pärla är denna skiva.


Fler recensioner

Annonser