Skivrecension

Nittonbunda
Svensk folkmusik – småländskt och lite till.

Anders Löfberg

Nittonbunda

Skivbolag: Playing with Music
Recenserad av: Lars Lind
Publicerad: 27 jun 2016

Dela den här recensionen:

Anders Löfberg, med djupa småländska rötter, presenterar högklassig stråk- och strängmusik på solodebuten. Gäster på skivan är två av hans läromästare, pappa Bengt Löfberg och Pelle Björnlert, båda välrenommerade spelmän på fiol. Anders växlar mellan fioler i olika stämningar och cello, ibland i duo med sig själv. Tre av låtarna står han själv för, Uppgiften och Mumblingshammaren (båda med cellon, en fantastisk ljudbild) och även Walter’s dream. Alla tre är exempel på riktigt bra, nyskapande folkmusik.
Många av de övriga låtarna håller också hög klass och det är en fördel att skivan inte innehåller 18 låtar med solofiol, det hade antagligen blivit för mycket helt enkelt.
Anders är nog mest känd som cellist i trion Nordic, men spelar som sagt också fiol på hög nivå. Dessutom hanterar han kontrabas men den får vila den här gången. Han är även medlem i norska gruppen Majorstuen. På Stockholm Folk Festival 2015 gästspelade han med sin cello i en tung och häftig konsert med likaledes norska Valkyrien Allstars.
Anders, riksspelman sedan 2013, har medverkat i många sammanhang, på skivor och på scen men nu var det dags för en skiva i eget namn, ett klokt beslut!


Fler recensioner

Annonser