! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Stilrent Lira Gillar

Wadada Leo Smith

Najwa

Skivbolag: TUM Records
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 12 dec 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Samlad och säker och utan tvekan, såväl vemodig som glädjefylld och berättande. Med ett rikt och långt musikliv i bagaget, född 1941, spelar Wadada Leo Smith ut sin både ödmjuka och stolta hyllning. Hans pricksäkra, spjutlika trumpet-toner har mjuka kanter utan att vara det minsta luddiga eller otydliga.
Skivan är tillägnad fyra stora musiker genom fyra sviter, den korta titellåten Najwa i mitten är en stunds drömskt vemod, allt på 55 minuter.
Billie Holiday var också pricksäker med sina pilar. Även när de sköts långsamt kom de fram i tid. Hon tillägnas den sista sviten, stilla respektfull och underskön. Den längsta och mest komplexa är till Ornette Coleman, de övriga till John Coltrane och trumslagaren Ronald Shannon Jackson (som bland mycket annat spelat med Smith i hans Golden Quartet).
Wadada Leo Smith står i centrum av oktetten med fyra gitarrer (Michael Gregory Jackson, Henry Kaiser, Brandon Ross och Lamar Smith), trummor och slagverk (Pheeroan akLaff och Adam Rudolph) och Bill Laswells pådrivande elbas. Ett oerhört kompetent, samspelt och avspänt band där gitarrerna klingar varierat och luftigt och slagverkarna tassar lätt och eldar på. Musiken ekar inte sina förebilder direkt, men kopplingarna förstår man.
TUM har som vanligt gjort en omsorgsfull och vacker utgåva med spännande finskt måleri, musiktexter och foton, ett bra skäl att skaffa den fysiska cd:n och fodralet.

Annonser