! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Bortom genrer Lira Gillar

Jon Balke / Siwan

Nahnou houm

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 20 feb 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den norska jazzpianisten Jon Balke fick 2009 mycket uppmärksamhet och priser för första skivan med det internationella musikkollektivet Siwan. Nu är gruppen tillbaka i en delvis ny skepnad med några nya medverkande. Barokksolistene är med sin ledare Bjarte Eike tillbaka som ”kompgrupp” och det borgar, tillsammans med Balke och de andra musikerna från varierande traditioner, för en spännande musikalisk kompott.
Titeln på skivan betyder ”Vi är dom” – ett budskap av solidaritet som Balke låter speglas i den kryddning av Al-Andalusisk utgångspunkt som projektet bär på. Balke blev tvungen att hitta en ersättare för sångerskan Lamia Bedioui från första skivan. Det tog lite tid innan Mona Boutchebak anslöt till gruppen men med henne finns det en kontinuitet på det vokala planet.
Den nya skivan vänder sig lite mer mot öster är den förra, genom den turkiska kamanche-spelaren Derya Türkans medverkan. Siwans musik, med utsökt tonsatt poesi från olika språktraditioner, den underbara barockstråkensemblen och solisternas repliker blir en stark helhetsupplevelse med ett musikaliskt djup och en humanistisk ledstjärna för hela projektet som innebär en sällsynt upplevelse av en skivproduktion.

Annonser