! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Stor orkestermusik Lira Gillar

ASJO

Move – Live at Fasching & Bangen

Skivbolag: Pitch Blue/Plugged
Recenserad av: Bengt Eriksson
Publicerad: 28 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När ASJO, förkortning av Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra, framträdde på sommarens jazzfestival i Ystad kunde jag inte låta bli att twittra något om att låten Heroes är ett mästerverk. Står sig mästerverket när jag återhör det på ASJOS:s nya album Move? Kort och bestämt: Ja!
I den här låten visar sig kompositören, textförfattaren, arrangören och på scen även dirigenten Ann-Sofi Söderqvist som mest och bäst. Allt är med: den pulserande bluesen, influenser från klassisk musik och kvalitetspop. En stark melodi och en ännu starkare text som vokalisten Lena Swanberg framför med sin typiska blandning av jazz, pop och klassiskt. Att framförandet känns så intensivt och mycket beror nog också på att just den här texten går ut i samhället och världen, berör såväl musiker som lyssnare. Hör sista raden – ”Will you be a true hero?” – och hör särskilt Amedeo Nicolettis skrikande, uppmanande elgitarrsolo.
Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra har tjugo medlemmar, inklusive orkesterledaren. Ändå vill jag inte använda begreppet storband utan det är en stor orkester med män och kvinnor. Söderqvist skriver för varje instrument, de blir varsina klanger i musiken, roller i en pjäs, färger på en palett. Instrumenten spelar starkt och svagt, balanseras suveränt mot varann. Musiken kan kännas maffig men också ha känslan av en mindre grupp. Musikerna får soloutrymme och dessutom egna stycken, till exempel pianisten Oskar Lindström i Oskar’s theme och vibrafonisten Anders Åstrand som har ett fint utrymme för sig i Little dance.
Det börjar bluesigt och tungt med Evening blues och avslutas som popigast med Reflections of a blackbird, en av de bästa kvalitetspopmelodier jag hört sen Joni Mitchell. Fler solister: Karl-Martin Almqvist, tenorsax i titelspåret, och Karl Olanderson, trumpet i Play me a tune. Dessa bägge låtar har texter av Lena Swanbe

Annonser