! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Atmosfärisk duo

Bridget Marsden & Leif Ottosson

Mountain meeting

Skivbolag: Playing With Music
Recenserad av: Lars Lind
Publicerad: 23 apr 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En duo med fiol och dragspel kanske inte låter så upphetsande i dagens breda utbud av folkmusik och andra närbesläktade genrer. Men det finns anledning att uppmärksamma den här skivan. Likheterna med gruppen Luftstråk (Maria Kalaniemi, Sven Ahlbäck, Johan Hedin) är nog ingen tillfällighet. Kalaniemi är en stor förebild för dragspelaren Leif Ottosson, hon var även hans lärare på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
På samma skola har också Bridget Marsden utbildats. Hon är en engelsk fiolspelare som tog så stora intryck av den svenska folkmusiken, och speciellt Bingsjötraditionen, att hon för drygt tio år sedan flyttade till Sverige. Båda spelar (förstås) också i andra grupper och sammanhang. Mest kända är väl Stormsteg (Bridget) och Massivet (Leif). Duon skapar sin egen musikaliska värld med både traditionsmaterial och egna kompositioner. Att ord som ”ljudlandskap” och ”atmosfäriskt” dyker upp beror till stor del på ett lysande samspel och antagligen också på ljudbilden från Leifs dragspel.
Det är en suverän skiva med drömska attityder som i titellåten Mountain Meeting och spännande arrangemang av tradlåtar som Stjärnfall, en polska från Ore, Rättvik. Ett rikt, fylligt och avancerat album som ger den fokuserade lyssnaren en högtidsstund.

Annonser