! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kammarfolk de luxe

The Unthanks

Mount the air

Skivbolag: RabbleRouser/Border
Recenserad av: Kalle Tiderman
Publicerad: 10 mar 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Man kan se The Unthanks femte studioskiva på två sätt. Å ena sidan kan man imponeras av hur de förfinat sin majestätiska kammarfolkmusik, hur de i titellåten utan direkt ansträngning gör en barnkammarramsa till ett tiominutersstycke med olika färgning och textur, med ekon av Sketches of Spain. Samma med den hjärtknipande historien Foundling. Med arrangemangen i fokus läggs en hög ribba som varar skivan ut: långa, generösa låtar med oklanderlig sång av systrarna Rachel och Becky Unthank.
Å andra sidan kan man beklaga att betoningen på arrangemang och sound är på bekostnad av lättsamhet och variation. På tidigare studioskivor har åtminstone några enklare låtar letat sig in, kortare visor och väl valda covers av Robert Wyatt och King Crimson. Och på deras så kallade ”diversions” (liveplattor mellan studioskivorna) finns inslag av uppsluppet gemyt och dans i träskor.
På Mount the air är tonläget genomgående seriöst, med enbart en stämsångslåt, Magpie, som relativt avbräck. Plattan bekräftar (igen) hur skickligt The Unthanks hanterar ett svårtyglat område mellan folk- och konstmusik, men denna gång lite för ensartat högstämt för sitt eget bästa.

Annonser