! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Rumänsk lăutar-musik

Meltiade Mihalache

Moştenire

Skivbolag: A Records/Naxos
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 26 maj 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Mitt absolut första intryck av denna skiva är av romsk fiolmusik med komp av hackbräde, bas och dragspel. Ungefär som den musik man ibland hör på gatorna i Göteborg. Men så enkelt är det ju inte. Här är spelet och musiken så mycket mer sofistikerad och komplicerad. Enligt musikerna är detta musik i en rumänsk spelmanstradition och att Thore Härdelin byggt fiolen som för övrigt tillhör hans dotter är egentligen inte ett dugg konstigt.
Parallellerna är många med den så kallade svenska folkmusiken även om musikens uppbyggnad skiljer sig. Grunden i Mihalaches låtar är i vissa fall en enkel melodi som känns europeisk schlager från tidigt 1900-tal och så improviserar han kring dessa melodier med alla de konstfulla sätt man över huvud taget kan förgylla en melodi på fiol på. Så uppfattar i varje fall jag detta.
Förutom till den svenska spelmanstraditionen ser jag också kopplingar till jazz och klassiskt. Den rumänska lăutar-musikens Charlie Parker kanske, och en äkta spelman, det är vad Meltiade Mihalache är, liksom de musiker som kompar – dessa kommer dock lite i andra hand även om mästerlige dragspelaren Lelo Nika får ett eget solostycke. Om ni undrar vad lăutar betyder så tror jag man kan översätta med spelman, och det verkar vara ett viktigt begrepp att döma av konvolutets text, så lägg det på minnet. Låtare blir det för övrigt på svenska, ett lite mer könsneutralt ord än spelman.

Annonser