! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Rebetiko på gammalt vis.

María Símoglou Ensemble

Minóre manés

Skivbolag: Buda Musique
Recenserad av: Hans Halling
Publicerad: 21 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Rebetiko brukar ibland kallas grekisk blues. Det är ofta berättelser om sjömän och straffångar, av tårar, kärlek och drömmar (och inte sällan om hasch). Sentimentalt och poetiskt. Sångerna har haft sina huvudsakliga arenor i barer i grekiska och turkiska hamnkvarter sedan början av 1900-talet.
På den här plattan plockar fransk-grekiska sångerskan Maria Símoglou upp ett dussin populära sånger i nya arrangemang men med traditionella akustiska instrument. Bakom henne finns gräddan av unga grekiska musiker på lira, saz, flöjt, cittra och slagverk. Slagverken är milda och skapar ingen tung ”bluesig” rebetiko. Sångerna svävar som på moln. Som i staden Smyrna (idag Izmir) när det begav sig.
Símoglou vill lyfta fram det tidlösa i musiken, den traditionella stil som fortfarande hålls vid liv på många ställen vid östra Medelhavet. Det är inte som turistbarernas gung. Lite paradoxalt tycker jag allra bäst om det avslutande cd-spåret Spás som återger en historisk raspig inspelning med anonyma musiker. Sämst ljud men roligast.

Annonser