! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Världsmusikaliskt

Dagadana

Meridian 68

Skivbolag: Karrot Kommando
Recenserad av: Bengt Eriksson
Publicerad: 13 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Namnet på gruppen, Dagadana, syftar på sångerskorna Daga Gregorowicz och Dana Vynnytska, som kommer från Polen respektive Ukraina. Det är också traditionella sånger från deras hemländer som ligger till grund för gruppens musik. Fast på nya albumet Meridian 68 har Dagadana dessutom samarbetat med musiker och artister från Kina och Mongoliet.
I teorin borde ju resultatet kunna bli annorlunda och spännande. Gregorowicz och Vynnytska sjunger också mycket bra – med ett slags bärande röster där ord och toner formas så väl att jag genast slår upp cd-häftet för att följa med i översättningarna till engelska. Problemet är de musikaliska arrangemangen, den musik som omger sången. Oavsett om violinen drar åt konstmusik, pianot åt jazz och den elektroniska klaviaturen åt nutiden (men oftast så det låter Eurovision) blir resultatet alldeles för tamt för min smak. Vackert men intetsägande.
Fast här finns åtminstone ett undantag – när Daga Gregorowicz och Dana Vynnytska mässande som i en ortodox kyrka sjunger Plywe kacza po Tysyni (ungefär En liten ankunge simmar längs floden Tysa) till violin och rytmer som svagt, svagt men starkt, starkt snarare illustrerar textens ord än ackompanjerar vokalisternas sång. Plywe kacza po Tysyni – en folksång från Lemkofolket med historisk bakgrund i både Ukraina och Polen – förvandlades 2013 till en sorgehymn över de människor som dödades på Majdantorget i Kiev.

Annonser