! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Medeltidshits och folkmusik.

Izar Melting Pot Ensemble

Melting pot

Skivbolag: Gateway
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 25 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det medeltida Sydeuropa står i fokus för danska Izar Melting Pot Ensembles debutalbum. Materialet är till stor del hämtat från 1300-talsmanuskript från nuvarande Italien, och innehåller flera låtar som är att betrakta som standards bland nutida medeltidsgrupper, som La Rotta, Lamento di Tristano och Trotto. De har även tagit med två franska estampier från 1200-talet.
Gruppen, som bildades som en duo med blockflöjt och slagverk, har sedan dess utökats med en vevliraspelare och en palestinsk oudist, och intresserar sig för det stora arabiska inflytandet på musiken i det medeltida Europa.
Därför har de även inkluderat en traditionell arabisk och en turkisk melodi på skivan. Här finns dessutom tre sydsvenska polskor, som också de är att betrakta som standardlåtar.
Visst är spelskickligheten hög och framförandena snygga, men undertecknad som hört de flesta av de här låtarna i otaliga versioner fastnar ändå inte riktigt vid Izar Melting Pots tolkningar. Det som framför allt sticker ut och förgyller vissa spår är Bilal Irsheds oudspel.

Annonser