! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Soulfunkjazz

Mats Ingvarsson’s Hope

Mats Ingvarsson’s Hope

Skivbolag: Kopasetic
Recenserad av: Lennarrrt Olausson
Publicerad: 27 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När jag först hör Mats Ingvarssons grymma produktion av debutalbumet Hope känns det som denna Soulfunkjazz är något jag hört innan, ock jag kan inte komma på vad det är. Gräver till och med fram Nisse Landgrens Follow your heart från 1990. Men sen, efter att ha funderat, googlat och funderat lite till kommer jag på det. Det låter som Sofi Hellborg, fast med betydligt mindre afrokrydda.
Inte alls konstigt då Ingvarsson själv spelat bas och Magnus Lindeberg spelat gitarr i Sofis band sedan 1999. Men det stannar inte där. Hope är, precis som Sofis senaste album Sun & rain, inspelad av bland andra Christoffer Wallin, som här också medverkar som tenorsaxofonist på ett spår, hos Liv Produktion i Malmö.
Den i sammanhanget lågmälda Blues for CM domineras av Maggi Olin på rhodes, Lindebergs feta gitarr och här kommer Ingvarsson i sitt solo in på ett spår som för mina tankar till en annan Hellborg, nämligen Jonas, ock då framförallt hans tidiga inspelningar. Titeln på detta spår ger även en hint om den nypa blues som på sina håll kryddar skivan.
På den något långsammare Snorkeling får både saxofonisten Karl-Martin Almqvist och trumpetaren Claus Højensgård Andersen gott om tid att briljera, hela tiden tätt följda av Daniel Fredrikssons trummor.
Den välmeriterade Ingvarsson stannar inte här. Nä, han kör även lite perkussion här och var samt sjunger med behaglig stämma på bland annat In my dreams, som tillsammans med bland annat Olins följsamma piano får mig att just drömma mig bort …
Skulle jag börja räkna upp fler referenser skulle många hamna runt 1980-talet, från Weather Report till Mezzoforte skulle man kunna säga. Uppskattar du soulfunkjazzen från den eran blir du inte besviken av Mats Ingvarsson’s Hope.

Annonser