Skivrecension

Mal sirine
Reaktorkammarjazz

Viva Black feat Gretli & Heidi

Mal sirine

Skivbolag: Kopasetic/Plugged
Recenserad av: Lennarrrt Olausson
Publicerad: 28 sep 2017

Dela den här recensionen:

Först var Viva black (2015) albumtitel med Filip Augustsons nya lågmälda trio med Eva Lindal på violin och Christopher Cantillo på slagverk. Sen kom trion med albumet Minsta gemensamma nämnare (2016) utan vare sig Viva eller Black, men trionamnet är tillbaka på nya skivan Mal sirine med gästspel av glasduon Gretli & Heidi, bestående av systrarna Carin Blom och Catharina Backman.
Musiken på Mal sirine uruppfördes i Sveriges första reaktorhall, R1, 25 meter under marken i Stockholm – därav låttitlar som Vetenskapens katedral och de tre ”R”-spåren som syftar på atombombens tre förödande detonationseffekter.
Mal sirine erbjuder vindar som för med sig joddlingar från de schweiziska alperna och försiktiga pizzicaton. Stundtals är det brötigt, stundtals skiner fissionsljuset glasklart i rummet. Det jag upplever strålar starkast genom glas och ljud på Mal sirine är Cantillos slagverk, framförallt den tryckvåg som når mig likt åskans muller mitt i detonationen. Det skulle smärta mig om inte någon modern balettkoreograf upptäcker Ein bisschen Schmerz och turnerar vårt avlånga land med en afroinspirerad uppsättning baserad på denna komposition.


Fler recensioner

Annonser