! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Politiskt storband

Delfeayo Marsalis & Uptown Jazz Orchestra

Make America great again!

Skivbolag: Troubadour Jazz Records
Recenserad av: Christopher Thorén
Publicerad: 5 apr 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den ganska uppenbara kängan Make America great again! vet vi alla vems bakdel den siktar mot. Det känns fantastiskt att etablerade jazzmusiker tar ställning på ett sätt som på titelspåret för tankarna till Charles Mingus hånfulla, men seriösa, sätt att kommentera poltik.
Med en snyggt arrangerad Star spangled banner öppnar det här extremt kompetenta storbandet skivan och tar oss igenom New Orleans historia från tidig jazz till funk. Här ryms deras version av vad USA står för, drömmen om Afrika och en hyllning till Mandela.
Frågan är väl vad som ska göras ”great” igen. Det är väl framför allt brorsan Wynton i familjen Marsalis som haft som projekt att bevara något som varit mer än att låta jazzen vara en kraft i ständig utveckling. Så är det en bara en annan, om än på alla sätt mer positiv, patriotisk konservatism de står för? Kanske, men om vi inte gräver ner oss i politiken så lyckas de att spela i traditionen utan att få det att låta det minsta avdankat. De lever och spelar här och nu och gör traditionen relevant och levande.

Annonser