! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Ädelfolk Lira Gillar

Emilia Amper

Lux

Skivbolag: BIS Records
Recenserad av: Kalle Tiderman
Publicerad: 22 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Efter fyra år återkommer nyckelharpisten Emilia Amper i stor stil som soloartist. Hennes förra platta, Trollfågeln (2012) låg också den på klassiska skivbolaget BIS och det vilar en air av grandiositet över båda skivorna (och det är en komplimang). Men där Trollfågeln drog åt många håll samtidigt, är nya Lux mer sammanhållen. Inga stråkorkestrar här, i stället sex stycken stjärnmusiker, som i olika konstellationer eller tillsammans (”tutti”) är medskapare på Lux, även om Amper själv komponerat allt det nyskrivna.
Tutti-gänget inleder med en riktig kick ass-låt, Spelpuma, en instrumental hyllning till grymma kvinnliga musiker överallt. Två av dem medverkar på skivan: Bridget Marsden och Emma Ahlberg Ek, båda fiol. Tillsammans med Anders Löfberg, cello och Olle Linder, kontrabas, bokstavligen lyser de i ett snyggt arrangemang av sången Ljus i mörkrets tid. Slagverkarna Fredrik Gille och Dan Svensson skapar bra driv åt Amper i den traditionella Halling etter Bråta Per.
I mina öron sackar plattan något i mitten, dels i den långa, ordlöst sjungna titellåten, dels i den personliga sången Elden. Polska efter Sven Donat höjer intensiteten igen, i en inspelning där Amper spelar fyrstämmigt med sig själv. Den värdiga Trueman och riviga Sälen är också höjdpunkter på plattan, liksom två traditionella solostycken och den mäktiga Butterfly bazaar som avslutar och lämnar en utpumpad. Garanterat en av årets bästa folkmusikskivor.

Annonser