! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Dramatiska strängar

Ross Daly & Kelly Thoma

Lunar

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 18 apr 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ross Daly är en multiinstrumentalist av högsta rang, och specialiserar sig på sträng- och stråkinstrument från Kreta i väster (där han bor) till Indien i öster. Under decennier har han inte bara lärt sig bemästra mängder med instrument och stilar, utan själv blivit en lärare för många musiker. En av dessa är grekiska Kelly Thoma som spelar lira, ett litet stråkinstrument som är synnerligen expressivt, och på denna duoskiva märks det att de har spelat mycket ihop genom åren.
Daly har komponerat det mesta av musiken på Lunar, och dubbelalbumet ger utrymme för hans förkärlek för långa kompositioner. Många av dem är ytterst dramatiska och ofantligt vackra, där de skimrande lyrorna, Dalys något plonkiga afghanska rabab, långhalslutan saz samt de riktigt lågt stämda ramtrummor som de tre gästande slagverkarna spelar skapar stämningar som är intensiva och luftiga på samma gång.
För några år sedan släppte Thoma och Daly varsin skiva som jag hyllade i Lira, där de gästade varandra, och det är en ren fröjd att nu höra dem spela tillsammans i de nära två timmar som Lunar varar. Detta är sannolikt årets vackraste musik.

Annonser