Skivrecension

Lummer
Lågmäld och personlig visjazzpop Lira Gillar

Emeli Jeremias

Lummer

Skivbolag: Tröstlösa Records
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 24 jun 2013

Dela den här recensionen:

Sångerska, kompositör, klassiskt skolad cellist och kammarmusiker – Emeli Jeremias kommer nu med sitt andra album. Det mesta har hon gjort själv, men det finns flera duktiga medmusikanter på skivan. Arrangemangen är minimalistiska, ofta lyser pianot och stråkarrangemanget försiktigt i bakgrunden till Emelis sköna sång. Klangerna är sköra, varsamma, stråkarna flyter följsamt med. Vid pianot jazzpianisten Daniel Tilling som också står för blåsarrangemangen på skivan där även Kameliakvartetten (som Emeli är en del av) medverkar.

Många intressanta spår såsom atmosfäriska Vargtimmen, jazziga Murar och Norderport, den dubbelbottnade, lite melankoliska (och provocerande) Knacka inte på. På den medryckande Enkelriktad stad sjunger Emeli duett med Ola Sandström. Titelspåret Lummer. stillsamt medryckande den med.

Det här är en skiva som ska lyssnas med eftertanke då texterna är centrala. Plattan är full av Emelis personliga och eftertänksamma texter och situationsbilder. Också Oskar Jeremias text på det lyhörda spåret I morgon går solen upp (som den ska) berör: ”I bussens dragspelsparti sitter jag, och ramlar runt, det stämmer bra med mitt nu, ramlar runt, och det är skönt att vara mitt i känslan, i morgon går solen upp, som den ska”. Inte sant?


Fler recensioner

Annonser