! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Sax-piano-möte

Mats Gustafsson & Craig Taborn

Ljubljana

Skivbolag: Clean Feed
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 17 apr 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Gush var/är en sax-piano-trummor-trio och Fire! Orchestra har piano/keyboard i sättningen, men i stort har inte Mats Gustafsson jobbat särskilt mycket med pianister. Överraskande och nästan konstigt att höra honom i en duoinspelning med Craig Taborn, amerikansk tangentvirtuos som spelat med allt från folk som Evan Parker och Roscoe Mitchell till många yngre jazzmusiker samt gjort egna skivor på ECM.
Ett udda möte, och inspelningen, hämtad från Ljubljanas jazzfestival för två år sedan, dokumenterar det enda tillfället de spelat ihop. Intressant, absolut, men jag är inte helt övertygad av slutresultatet.
Barytonsaxofon och akustiskt piano är en skum kombination. På första låten, eller första sidan, The eyes moving slowly, försöker de hitta vägar in till ett gemensamt uttryck, men jag upplever det mer som solomusik av två instrumentalister som delar scen.
Successivt, på nästa spår — döpt till The ears are facing the fantasies, again — dras uttrycken in i varandra, särskilt Taborn, som då och då svarar på Gustafssons salivsmatter och tar in den typen av ljud i sitt pianospel. Spännande i slutet när de stannar upp och går in i en tunnel av tystnad och möts på nya sätt. Där händer det något! Kanske borde samarbetet fortsätta, med en studioskiva. Hur hade den blivit?

Annonser