! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Populärt folkstorband

Bellowhead

Live: The farewell tour

Skivbolag: Navigator
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 10 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Bellowhead har gått ur tiden. Efter tolv år och en avslutande tvådelad turné har en av den brittiska folkrevivalns mest populära band lagt de kollektiva instrumenten på hyllan, beslutat sig för att sluta medan de är på topp.
Idén till Bellowhead kom till duon John Spiers och Jon Boden i en bilkö under en av deras turnéer: ”om vi skulle starta ett band, vilka skulle vi ta med?”. Ju längre de satt i kön, desto fler människor skulle de bjuda in. När de sedan gjorde slag i saken, hade de ett tiomannaband (sedermera elva), inklusive dem själva.
Deras tolvåriga historia får närmast betraktas som en succéhistoria. Redan innan man hade hunnit börjar repa hade de fått sitt första konsertanbud. Med över 60 000 sålda exemplar är deras tredje album, Hedonism, den bäst säljande folkskivan från ett oberoende bolag (i Storbritannien) och skivbolaget Island återinförde sin klassiska, rosa etiketten för gruppens femte album, Revival.
När Jon Boden i fjol bestämde sig för att koncentrera sig på sin solokarriär, valde de andra att inte fortsätta utan honom. I stället planerade man en sista turné under vilken man spelade in Live: the farewell tour, en dubbel-cd- och dvd-utgåva i en liten bok med hårda pärmar i cd-askformat.
Dubbel-cd:ns 29 låtar spelades in på olika platser under november, medan dvd:ns 23 låtar kommer från en specifik konsert i Leicesters De Montfort Hall; majoriteten av de totalt 52 spåren finns i båda formaten, men man får i alla fall 31 olika spår, av vilka fyra inte finns på några andra album.
Bildkvaliteten varierar något, beroende på vilka kameror som har använts, men ljudet är det inget fel på. Inte heller på gruppens framträdande. Slutturné eller inte, här vilar man inte på lagrarna, utan alla elva musiker ger järnet, från början till slut. Som de gjorde på varje konsert.

Annonser