! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Post-bop plus

Alberto Pinton Quartet

Live in Japan

Skivbolag: Wildcat House
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 19 apr 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jazzbasisten Yasuhito Mori har i snart ett kvarts sekel anordnat kulturella utbyten mellan Sverige och Japan, under namnen Scandinavian Connection och Japan Connection. Ett handfast exempel på dessa utbyten anländer nu i form av föreliggande cd.
Alberto Pintons kvartett har fångats i februari 2017 vid ett liveframträdande på galleriet/kaféet Yamaneko-ken, beläget i Ogose prefektur i Japan. Pinton (på baryton) gav en konsert där med trumpetaren Niklas Barnö, Yasuhito Mori och trumslagaren Konrad Agnas. Dem ovetandes spelades det hela in för utgivning på galleriägarens alldeles färska skivbolag, och ett år senare är Live in Japan nu först ut på etiketten Wildcat House, vilket är en direkt översättning av spelställets japanska namn.
Kvartetten går egentligen under namnet Alberto Pinton Noi Siamo men ordinarie basist Torbjörn Zetterberg kunde inte närvara under den här delen av Japanturnén så Yasuhito Mori fick sitta in. Moris medverkan skänker en ny fräschör åt det här låtmaterialet, som är hämtat från 2016 års Moserobie-utgåva Resiliency, sånär som på det korta stycket Terra. 1960-talets Eric Dolphy, Don Cherry och Ornette Coleman fast uppdaterat, på svenska, i Japan.
Det är mycket liv och rörelse i den här inspelningen, kanske på grund av just ovetskapen om att det förevigades, och säkerligen på grund av den tillfälliga sättning som uppstått. Och mot slutet är det någon i publiken som skriker rakt ut. Vildkattens hus var det, ja.

Annonser