! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz Lira Gillar

Sonny Rollins Trio

Live in Europe 1959

Skivbolag: Essential Jazz Classics/Border
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 26 sep 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

1959 bestämde sig Sonny Rollins för att sluta både spela live och spela in. De följande åren sågs han ofta nattetid på Williamsburg Bridge på Manhattan, vandrande fram och tillbaka försjunken i övande. ”I didn’t feel I was playing well enough; not as well as I wanted.”
1962 var han tillbaka med albumet The Bridge men hans periodiska sabbater var inte över. De skulle återkomma. Strax före den första var Rollins på turné i Europa med den pianolösa trion med basisten Henry Grimes och trumslagaren Pete La Roca, turnén låg två år i tiden efter albumet Way out west där Rollins först körde på trio-konceptet sax, bas, trummor.
Den andra mars 1959 spelade trion på Nalen, en konsert som filmades för svensk television, och den fjärde mars gjorde Rollins två konserter på Södra Teatern, på den ena hoppade Sverige-bosatte trummisen Joe Harris in för La Roca. Material från dessa konserter utgör hälften av speltiden på det trippel-album som här ges ut.
Vad det exakt var i sitt spel som Rollins inte var nöjd med går inte att säga. Rollins sätt att andas Monk in i There will never ever be another you är lika evigt nu som 1959. Eller den närmare 18 minuter långa versionen av But not for me, med den skarpaste av sångbara melodiframställningar. Live in Europe är en ren guldgruva för alla som vill gå ”strolling” med Sonny Rollins, idérikedomen är oceanlik, samspelet Rollins och Grimes får en av vilja lägga sig ned och sluta ögonen.

Annonser