! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Raga

M R Gautam 
Pandit Taranath

Live in Bombay, 1967

Skivbolag: Country and Eastern
Recenserad av: Dag Strömberg
Publicerad: 19 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Fyrtio minuter från en privatkonsert med den sällan inspelade sångaren M R Gautam. En specialist på nordindisk konstmusik, här förevigad på rullband av sedermera slagverksnestor Bengt Berger. Historien förtäljer att inspelningens andra huvudperson, tablamästaren Pandit Taranath, egentligen var där som åhörare men med kort varsel hoppade in på några ragor.
Att nu femtio år senare få höra resultatet ger en intim närvarokänsla. Samtidigt får formatet, endast tillgänglig för nedladdning, mig att sakna Country & Easterns tidigare fina skivutgåvor, som ibland också innehållit en del information om musiken.
Hur som helst, här får vi höra tre klassiska stycken, åtföljda av publikens hummanden och – av tonfallet att döma – uppskattande kommentarer. En oavbrutet surrande bordunton finns hela tiden i ljudbilden samtidigt som melodislingor spelade på harmonium svagt kan urskiljas i bakgrunden, långt bakom trummor och röst. Ett lugnt och stabilt framförande, med Madurai Ramaswamy Gautams lätta och smidiga sångfraser i fokus. Två lite längre ragor med långsam uppbyggnad. En kort snabb. Applåd.

Annonser