! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Arkivjazz

Åke Johansson Trio

Live at Nefertiti 1983

Skivbolag: Dragon
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 29 jun 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En fin kväll på göteborgska jazzklubben Nefertiti 1983, med den sympatiske boråsaren Åke Johanssons trio med Kjell Jansson, bas, och Göran Levin, trummor. Merparten finns tidigare utgivet på lp, två nya spår är adderade.
Det finns anledning att påminna om att Åke Johansson hörde till landets finaste jazzmusiker, en mycket omtyckt ackompanjatör när amerikanska musiker gästade Europa; Dexter Gordon och James Moody var ett par av dem. Här spelar han med sin fina trio på hemmaplan, även om han förstås hade kommit med tåget från Borås ett par timmar tidigare.
Det är en blandning av egna original, den fina Synkopen i Umeå inleder, och amerikansk sångbok. Och så är det förstås musik av Kjell Jansson, som i decennier skrivit högklassig musik till glädje för sig själv och andra. Här finns till exempel hans vackra vals I grottan.
Åke Johansson spelar inspirerat och ivrigt, med skallen full av såväl idéer som referensmaterial ur jazzhistorien. Att här åter få höra honom ösa ur den med glädje och stor spelskicklighet är riktigt kul.

Annonser