! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Martina & Owe Almgren Quartet

Lisboa

Skivbolag: Oh Yeah Records
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 9 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Efter en resa till Lissabon tillsammans med maken Owe fick Martina Almgren inspiration till fem av skivans tolv låtar, som fått sina portugisiska namn efter grundfärgerna. Det stämmer bra med lyssningsintrycket, varje låt har en egen stämning, en egen färg.
Med Lisboa får vi åter stifta bekantskap med kvartetten som består av Martina Almgren på trummor, Owe Almgren på elbas, Tommy Kotter på piano och saxofonisten Björn Almgren. På några spår hörs också slagverk och sång. På flera av låtarna undersöker gruppen kortare fraser eller rytmer som de borrar ner sig i, där något instrument kan få mer utrymme efter en stunds samspel. Många rytmiska finesser med också lödigt solospel bildar stommen i musiken.
Elbasen ger gruppen ett eget sound och Owe Almgrens spel är fantasifullt och stadigt. Överhuvutaget är skivan befriad från klichéer, gruppen har hittat sin egen unika röst. Alla låtar utom en cover är skrivna av Martina eller Owe och skivan utmärks också av bra balans mellan komposition och improvisation.

Annonser