! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Konstmusik

Per Thornberg

Lines for Lage

Skivbolag: Thornberg's Music Production
Recenserad av: Andreas Backelund
Publicerad: 22 maj 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tenoristen Per Thornbergs nionde album i eget namn är en kvartettinspelning tillägnad konstnären Lage Lindell (1920-1980). Förutom Thornbergs varma tenor utgörs gruppen av ett veritabelt mästerkomp bestående av Lasse Mörck på bas, Magnus Hjorth på piano och inte minst Snorre Kirk på trumset. Resultatet är en rejält svängig, klassisk jazzinspelning som lätt tar plats bland föregångare i samma anda: kvartettjazz med sitt tonala ursprung i amerikanskt 1950- och 60-tal.
Materialet består av standards som You’re my everything och Hank Mobleys Late show samt Thornbergs egna alster som inspirerats av konstnärens rytmiska och svängiga bildspråk. Blir man som lyssnare nyfiken på hur det kan ta sig uttryck är det bara att veckla ut det sexsidiga konvolutet som prytts med Lindells verk, förutsatt att man inte lyssnar digitalt då, vilket väl de flesta gör nuförtiden.
Om jag föreställer mig en skiva med straight ahead jazz med rötter i musikhistorien är det precis så här jag föreställer mig att det ska låta!

Annonser