! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Fyrtornsprosa Lira Gillar

Sofie Livebrant

Lighthouse stories

Skivbolag: Brus & Knaster
Recenserad av: Ulf Torstensson
Publicerad: 4 okt 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I sitt senaste projekt har Sofie Livebrant utgått från romanen Lighthousekeeping av Jeanette Winterson, och tonsatt fragment av texten i stort sett ordagrant. Hon har alltså använt prosan direkt utan att försöka rimma. Till sin hjälp har hon en kompetent samling musikanter: Hal Parfitt-Murray, Nikolaj Busk, Lisa Eriksson Långbacka och Johan Lindström.
Alla har varit med på tidigare skivor av Livebrant men i olika konstellationer. Under denna sommar har de dessutom gett en konsertserie i ett antal fyrtorn i Skottland, Danmark, Norge och Sverige, som filmats och ska visas i SVT våren 2016.
Skivan fick mig att skaffa boken, som handlar om en föräldralös flicka som tas om hand av en blind fyrvaktare, som genom att berätta historier hjälper henne att vidga sina perspektiv på livet – fyrens ljus får även en symbolisk innebörd.
Texterna följer inte bokens ordning utan melodierna är blandade utifrån sina musikaliska kvaliteter. Det kan låta komplicerat att skriva sånger på prosa, men jag tycker att hon lyckas mycket väl, och det blir en varierad kompott som ibland låter skotsk, men som också tar helt andra uttryck beroende på texternas innehåll.
Till det utmärkta resultatet bidrar givetvis hela gänget, där särskilt Parfitt-Murrays sång gör ett starkt intryck. Sommarens finaste skiva tycker jag, och ett bra boktips. Jag längtar efter att se filmen.

Annonser