! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz Lira Gillar

Phronesis

Life to everything

Skivbolag: Edition/Plugged
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 14 apr 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Londonbaserade trion Phronesis tillhör de allra mest omtalade yngre jazznamnen i Storbritannien på senare år. De nämns ofta som arvtagare till svenska Esbjörn Svensson Trio.
Britt är dock endast pianisten Ivo Neame, i övrigt består trion av den danske kontrabasisten Jasper Høiby och svenske trummisen Anton Eger. Pressrosor och årsbästalistor har varit legio för Phronesis och det har inte varit oförtjänt.
Efter fyra album är det så dags för Life to everything, en liveskiva inspelad under tre konserter på The Cockpit, London under EFG London Jazz Festival i november i fjol. Det gick ju bra med 2010 års platta Alive, som undertecknad hyllade i Lira. Då gästades Phronesis av trummisen Mark Guiliana från USA. Numera är det alltså åter svenske Anton Eger som driver rytmmaskinen framåt.
Att tiden sedan 2012 års Walking dark har inneburit ett flitigt turnerande – vilket i sin tur lett till ett ytterligare vässande av den ordlösa kommunikationen musikerna emellan – blir tydligt vid lyssning. De tre samspelta herrarna spelar här med ansiktena vända mot varandra, i en slags cirkelformad uppställning. Allt detta, i kombination med starkt eget material och energitillförseln från den närvarande publiken, gör Life to everything till en klar vinnare.

Annonser