! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Sakralt Lira Gillar

Martin Küchen

Lieber Heiland, laß uns sterben

Skivbolag: Sofa Music
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 20 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jag absorberas av musiken. Skivan är inspelad i Lunds domkyrka, i kryptan. Det var ett antal år sedan jag var där, och jag blandar delvis ihop det med andra kyrkor, i Prag, på Gotland, i Rom, Masthugget. Senast jag såg Martin Küchen live var i Betlehemskyrkan i Göteborg, men det är ett kyrkorum utan historisk tyngd. Det kändes som att sitta i en aula. Då framfördes stycket Killing the houses, killing the trees, med både svenska och internationella musiker och en dansare från Japan.
Lieber Heiland, laß uns sterben är ett soloalbum. Ljudtekniker: Jakob Riis, en viktig uppgift, rummet är en medaktör, akustiken, kyrkklockorna som ringer i slutet av den avslutande Atman choir. Som mycket av Martin Küchens musik finns det en historisk botten, traditionell kyrkomusik ligger som ett minne i musiken, till viss del dolt, till viss del synligt. Ett långt spår heter Purcell in the eternal Deir Yassin. En röstsampling möter droneklanger och saxofonspel som skiftar mellan dudukliknande molltoner och fladdrande ljud.
Atmen choir är som serie andningsövningar. Meditativt, men också som ett frustande lokomotiv. Associationsrikt. Jag tänker, av någon anledning, på insekter. Metallinsekter. Musiken tystnar. Klockorna ringer. Det är dags att gå, in i kyrkan, eller ut ur kyrkan.

Annonser