! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Mali-guld Lira Gillar

Les Ambassadeurs

Les Ambassadeurs du Motel de Bamako

Skivbolag: Sterns
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 25 nov 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I augusti stod de i Slottsskogen och spelade på festivalen Way Out West. Les Ambassadeurs, ett av de viktigaste afrikanska banden. Med Salif Keita i spetsen bjöd de på en svårt svängig konsert mitt i gassande sol. Amadou Bagayoko (numera känd från Amadou & Mariam) var också med.
I samband med detta passar skivbolaget Sterns på att släppa en välmatad dubbel-cd med inspelningar från 1975-1977. Bland annat luftas outgivna inspelningar från Radio Malis arkiv.
Les Ambassadeurs initierades 1969 av en medlem i Malis militärjunta för att underhålla hotellgästerna på Motel de Bamako, ett populärt ställe vid floden Nigers strand. Amadou Bagayoko och en rad andra duktiga västafrikanska musiker rekryterades. Gitarristen Kanté Manfila finns ej längre i livet, men det gör ju bland andra tidigare nämnde Salif Keita, som lockades över från konkurrenterna The Rail Band redan 1973.
Keita levererar med råge här, och med ett sådant kraftfullt och dynamiskt band i ryggen kan det inte bli annat än glänsande Mali-guld.

Annonser