! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Lagspel till förnöjelse

Folkteatern i Gävleborg

Låtstugan

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 2 okt 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Att spela i lag har blivit den samspelsform som särskilt finns som en gemenskap bland folkmusikens utövare. Där odlar man sitt intresse och bygger tillsammans en erfarenhet av musikens repertoar och de speltekniska kunskaper som låtspelet kräver.
Sedan tio år finns en låtstuga inom Folkteatern i Gävle där ett spellag regelbundet samlas för att musicera och umgås kring låtarna. Teaterns musikansvarige Görgen Antonsson, rikskänd spelman och kompositör med flera utmärkelser, leder musiklaget som nu växt till uppåt femtio personer på fiol och komp.
Dessa eldsjälar skiftar i ålder och mogenhet i spelet och den skiva laget nu ger ut som veritabelt storband i folkmusik har något av den första uppspelningens charm. I lagets krängande samspel blir urvalet av hälsingelåtar en orientering i omväxlande musikalisk terräng med ett närmast unisont genomförande. De flesta i laget spelar melodin och ett mindre antal spelar stämma. Det som tydligast framträder på skivan är det raka och kantiga melodispelet utan spelmannens personligt utsmyckade form som knappast kan rymmas inom låtstugans format. Men spelet varieras ändå genom de olika låtarnas karaktär som rymmer allt från dramatisk teatral stämning, dansant rörelse till enkel melodisk sångbarhet.

Annonser