! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Hornmusik

Bernt Lindström

Låtar på horn och pipa

Skivbolag: Egen utgåva
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 12 aug 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Pipa: mer exakt folkliga blåsinstrument av blockflöjtstyp. Eller lantliga, för folkligare än den vanliga blockflöjten finns väl inte, även om den lyser lite med sin frånvaro jämfört med hur det var i dess gladaste dagar.
I detta fallet är det flöjtmodeller från Hälsingland och Härjedalen, även om modellgränserna kanske inte är så definitiva. Instrumenten har Bernt Lindström tillverkat själv och inkluderar även horn från ko, får och get. Även om Lindström inte säger det på sitt skivkonvolut så måste en förebild ha varit legendariske Walter Ramsby som på 1970-talet gav ut skivan Vallvisor och hornlåtar, en särdeles minnesvärd lp och frågan är om det släppts så många linknande sedan dess.
Naturligtvis är det trevligt att höra dessa instrument igen även om det kanske hade varit kul med lite komp. Allt är inspelat utomhus och gökottesakralt vackert. Några låtar är välkända, som Oskar Lindbergs fäbodpsalm och Vårvindar friska, och inget som folkmusiker vanligtvis ger sig på eftersom låtarna närmast kan räknas som folkmusikens mest uttjatade grundskolerepertoar. Men här funkar det faktiskt riktigt bra eftersom instrumenten inte är de vanliga.

-->

Annonser