Skivrecension

Låtar från bakgårn
Värmländsk pärla Lira Gillar

Eva Deivert

Låtar från bakgårn

Skivbolag: Gammalthea/Border
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 12 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Häpnadsväckande fin och lyckliggörande samling låtar från den värmländska folkmusikern, fiolspelaren och kompositören Eva Deivert. Märkvärdigt nog är det också hennes debut som skivartist.
Låtar från bakgårn är fjorton originallåtar (en av dem skriven av maken och gitarristen Bert) som visar en kompositör med de skarpaste tänkbara verktyg för att skriva god musik. Här finns inte bara den värmländska speltraditionen representerad; det finns en omisskännlig smak också av irländsk låttradition, som mycket lätt låter sig blandas med den svenska.
Deivert skriver också mycket pregnanta, karaktärsstarka låtar, ett slags tidlösa och bildrika musikaliska berättelser. Om ett spelmansbesök i Brattfors, om älskade platser, människor, pappa Assar, ett par dopvalser.
Denna instrumentala pärla är tillkommen med det förnämliga biståndet från ett gott antal kollegor, bland dem Nina Pérez, fiol och viola, Christy O’Leary, low whistle och munspel (irländare som också spelat in musik av Deivert och har spelat ihop med maken Bert i många år), Ulf Jonsson, andrafiol, och Mattias Pérez, gitarr.
Jag var på resa i Brattfors för en tid sedan, på jakt efter morfarsmor. Jag skulle verkligen ha uppskattat att ha Eva Deiverts låt Brattfors i brunt i lurarna när jag lufsade runt i den gamla järnbrukshyttan.

Annonser