! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kammarfolk

Danish String Quartet

Last leaf

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Thomas Fahlander
Publicerad: 21 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Under 1950- och 60-talen var Gunnar Hahns olika orkestrar husband för folkmusiken i Sveriges Radio. Hahn arrangerade låtar i förlängningen av Hugo Alfvéns dundersuccé, rapsodin Midsommarvaka. Med i leken var Grieg i Norge, Bela Bartok i Ungern och innan dess Dvorak, Schubert och jisses, snart sitter man i knät på farbror Bach. Allt kommer från Bach men nu är vi här där Kronoskvartetten, svenska Junekvartetten och Danish String Quartet håller takten bakom notstället. Förlåt: glömde Bowing 9, Sven Ahlbäcks stråksoldater eller ”folkstråkensemble” som de själva kallar sig.
Danish String Quartet har trålat ihop en samling låtar från norra Europa och spelat in. De har en tanke som jämnar ut skillnaderna mellan en sång från Unst på Shetland med en polska från Dorotea i Lappland. Här finns inte ett fotstamp eller tjosan eller överdrivet rytmiserande. Kvartetten klarar av att både vara smärtsamt vackra i en dansk menuett och innerliga i Eva Sethers Fastän.
Här finner vi också en häpnadsväckande koppling mellan den äldsta kända profana nordiska sången Drømte mig en drøm (ur Skånelagen) som bland annat redogör för den tidiga danska kungalängden och hopp om rikedom: ”Drömde mig en dröm i natt om silke och kostbart kläde”.

Annonser