! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Karelska piroger

Anne-Mari Kivimäki

Lakkautettu kylä

Skivbolag: Joku Levy-yhtiö
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 29 mar 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Albumets engelskspråkiga titel lyder ”A closed-down village”. Anne-Mari Kivimäki från Tammerfors – och de musikaliska projekten Puhti och Hehkumo – har samlat ihop materialet från den tredje konserten i serien Suistamo. Temat är andra världskriget och de finländare som evakuerades och tvingades lämna sina hem. Byn Suistamo tillhör inte längre Finland utan är i dag en del av Ryssland.
Lakkautettu kylä har tillkommit som en del av den doktorsavhandling som Anne-Mari Kivimäki gör på Sibelius-Akademien. Suistamo – The laboratory of tradition heter den, om någon vill kolla upp.
Det är inte bara en skiva utan också en fotoutställning som Kivimäki gjort i tandem med fotografen Hanna Koikkalainen. På skivan hör vi dock endast Kivimäkis musik, som är inspirerad av den karelska historieberättaren och dragspelaren Ilja Kotikallio (1894-1961). Kotikallios liv och berättande ligger till grund för en lågmält stämningsfull karelsk folkmusikalisk odyssé.
Ryskt tvåradigt Notka-dragspel, femradigt dragspel, fiol och Kivimäkis sång samsas med Kotikallios egen röst som ekar genom tidens dimmor. Det skapar en trolsk stämning, som en audiell resa genom öden och liv i Karelen.

Annonser