! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kärva nyckelharpor

Eriksson/Paulson

Kontra

Skivbolag: NuTrad
Recenserad av: Lars Lind
Publicerad: 1 okt 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

David Eriksson och Josefina Paulson, två mästerspelmän tillika riksspelmän, dedikerar denna skiva helt till kontrabasnyckelharpan. En variant av nyckelharpan som var vanlig under 1700- och 1800-talen och där klangen är ruffigare och kärvare än på dagens kromatiska nyckelharpor. I skivans booklet finns det mer information om instrumentet.
Som så ofta inom folkmusiken i dag så är musikerna engagerade på många olika håll. David spelar bland annat i Lyy och Massivet. Josefina i NH5 och en mängd andra samarbeten i duo och trioform och har recenserats tidigare i Lira i samarbeten med bland andra Carina Normansson och Jonas Åkerlund.
Att lyssna på hela skivan rakt av är inte helt lätt. Fjorton kärva låtar med underliggande bordun är en utmaning även för den inbitne lyssnaren. Naturligtvis är spelet enastående, något annat är inte att vänta.
De flesta låtarna är traditionella från många olika delar av vårt land plus en avstickare till Österbotten. Två av låtarna är egna och de blir också mina favoriter. Davids Hjuksarn är en frisk fläkt och Josefinas Timmen något vemodigare men väldigt fin.

Annonser